Fortsätt till huvudinnehåll

Barnvänliga vinterkläder



Förra året satte vi konsumenter mycket press på tillverkare av ytterkläder till barn. Allt fler föräldrar tog avstånd från skal- och täckplagg impregnerade med perfluorerade ämnen/ PFC:er/ fluorkarboner. Dessa ämnen är smuts- och vattenavvisande men också cancerframkallande, hormonstörande och svårnedbrytbara i naturen. Men gissa vad? Det har gett resultat! Nu är det många gånger lättare att hitta barnvänliga vinterkläder.

Här är en sammanställning på försäljare av plagg fria från perfluorerade ämnen: 

Bionic Finish Eco är en märkning som garanterar att plagget är fritt från fluorkarboner (och formaldehyd och paraffiner!), var noga med att det står "Eco" på slutet. Varje plagg ska ha en egen hängetikett med märkningen och du kan hitta märkningen bl.a. här: Lindex, H&M, Åhléns, Geggamoja, Mini Rodini. 

Kappahls barnytterkläder är PFC-fria sedan 2014, de är tydligt märkta med den här informationen

Stadium har PFC-fria plagg, men det gäller inte hela kollektionen. Leta efter en hängetikett där det uttryckligen står "Fri från PFC:er", ska finnas på ca 80% av täckplaggen

Polarn o Pyret har från och med våren 2015 helt tagit bort PFC:er från sina ytterplagg

Gneis har också fluorkarbonfria ytterkläder. Alla plagg förutom skalsetet SAHARA är PFC-fria

Didriksons är också PFC-fria från och med våren 2015

Isbjörn of Sweden är inte bara fria från fluorkarboner utan dessutom fria från formaldehyd och paraffin, bonus!

Jag vet att många föräldrar i södra Sverige gärna handlar ytterkläder på Gekås, därför ringde jag dem och frågade om de har någon policy kring perfluorerade ämnen men de hänvisade bara till gällande lagstiftning (som exempelvis tillåter fluorkarbonen PFOA). De lämnar alltså inga garantier i frågan och utifrån deras kundservice att döma har de heller inget större intresse i frågan. Så, tyvärr. Jag kan inte rekommendera att köpa vatten- och/eller smutsavvisande plagg på Gekås. 

Tur att många andra stora klädkedjor erbjuder bra plagg till bra pris nuförtiden!

Mitt drömscenario är att klä barnen helt i ull, ett fantastiskt giftfritt material som värmer, andas och ger stor rörelsefrihet. Man slipper syntetmaterial och det finns flera ekologiska märken som ser till att framställningen inte innebär djurplågeri, giftiga färgningsprocesser eller ytbehandlingar. Då behöver man bara något enstaka skalplagg för de allra slaskigaste/regnigaste dagarna. Men istället behövs en ekonomi/prioritering som inte är den lättaste för föräldralediga, dessutom behöver man lära sig en del om hur ull fungerar och hur man tar hand om plaggen. 

Good Enoughlösningen för tillfället är valfritt plagg från ovanstående märken/återförsäljare. Informationen i det här inlägget är även applicerbart på regn- och skalkläder. Nu sätter vi stopp för spridningen av perfluorerade ämnen i naturen! 

Kommentarer

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för bra info!
    Hur skulle du tänka kring hälsoeffekten av dessa ämnen gällande att köpa nytillverkat vs att köpa second-hand? Second-hand är ju mer miljövänligt än nytillverkat tänker jag men är de farliga ämnena kvar och påverkar barnet negativt..?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Vad kul att du tycker det!
      Begagnade kläder är bra med några få undantag. I det här fallet skulle jag oroa mig mer för PVC i regnkläder än de perfluorerade ämnena i vinterkläder. Det är mycket liten risk att barnet får i sig de perfluorerade ämnena från plaggen under användning. Tyvärr är dock ämnena redan så vanligt förekommande i vår närmiljö att vi och barnen redan har dem i blodet. Därför är det så viktigt att sluta köpa nya plagg med den här impregneringen.

      Så använd de plagg som redan är ute på marknaden men köp inte nya är slutsatsen!

      Radera
  3. Såg att även Lidl har vinterkläder med Bionic Eco och dessutom Öko-tex :) Jag har dock ingen erfarenhet av kläderna därifrån och vet inte hur bra de andas osv, men priset låg på under 200 kr/del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra! Öko-Tex har inte nolltolerans mot perfluorerade ämnen men är bättre än ingen märkning alls. Är de dessutom märkta med Bionic Finish Eco är de precis lika bra som resten av plaggen på listan. Det är tyvärr svårt att inkludera dem i sammanställningen eftersom de byter sortiment varje vecka.

      Radera
  4. Hej :) har du någon koll på hur bra fjällrävens jackor är? Mvh Magdalena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Magdalena!
      Ja, sedan i somras är alla deras vattentäta plagg och produkter fria från fluorkarboner. Nu under övergångsperioden (1-2 år) kan det vara bra att försäkra sig om att jackan man köper faktiskt är av 2015 års sommarkollektion eller senare och inte har hängt i butiken längre än så.

      Radera
  5. Fjällräven har tidigare också haft fritt från ämnena ialf i vissa produkter. Deras G-1000 till barn t.ex. Som inte är helt regntätt men däremot avvisande skulle kunna fungera. Vissa produkter från Vaude kan fungera de är bluesign och har ceplex membran. De var med i Greenpeace test och i den jackan fanns sina ämnen, de har en del till barn. själv köper själv gärna Lundhags. :) Anna

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla till de

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte behöve