Fortsätt till huvudinnehåll

Giftfria regnkläder, här hittar du dem!


Greenpeace, Testfakta med flera har kommit med rapporter om obehagliga ämnen i regn- och skalkläder. Och det är inga frågetecken kring farligheten i de här ämnena, vi snackar miljögifter här! Inget vi vill ha varken till oss själva, våra barn eller i naturen. Inte nog med att de är hormonstörande, de är dessutom persistenta = så gott som omöjliga att bli av med. De lagras i vår fettvävnad och i djur och natur och går inte bryta ner. Varje jacka och varje skalbyxa impregnerade med flourkarboner (PFC:er) ökar halterna av dessa ämnen som är med oss för alltid. Långt efter det att ämnena blir förbjudna kommer vi se effekter av PFC:er. Påverkad fertilitet hos både människor och djur kan vara en sådan effekt.


Men! Jag kommer inte bara med dystra nyheter. Flera företag har insett hur illa dessa ämnen är och har påbörjat, eller helt lyckats, fasa ut PFC-impregnering.

För regnkläder gäller även att undvika PVC och tillhörande hormonstörande ftalater. Här är listan med trygga märken och återförsäljare av både skal- och regnkläder (samt i den mån de går ut med det, året de fasade ut farliga ämnen för att underlätta second handköp):


H&M (2013)
Polarn o. Pyret (2015)
Kappahl (2014)
Stadium (2015, endast 80% av deras plagg, ha koll på etiketten!)
Isbjörn
Troll
Geggamoja
Villervalla
Didriksson (2015)
Celavi
Lindex (2014,även PVC Lindex egna produkter)
Katvig
Mini Rodini
Småfolk
Lidl (Ofodrat regnställ från Lupilu)
Fjällräven (2015)

Bionic Finish Eco är en märkning som garanterar att plagget är fritt från fluorkarboner (och formaldehyd och paraffiner!), var noga med att det står "Eco" på slutet. Varje plagg ska ha en egen hängetikett med märkningen. Välj gärna plagg av ekologiska material i övrigt för att undvika ännu fler kemikalier i plaggen.

Bonus! Märken som har gummistövlar i naturmaterial (latex):

Celavi
Tretorn
Kavat
Viking

Jag har tidigare hört av mig till Gekås i Ullared, som är en riktig storsäljare av ytterplagg till barn. De har tyvärr ingen policy alls för att försäkra sig om att deras plagg är PFC-fria. Så jag avråder från att handla ytterplagg därifrån tills de skärper sig. Men ring gärna och visa på efterfrågan! De har faktiskt tagit in en del både ekologiska kläder och leksaker, så vi har all möjlighet att påverka!


Välj gärna plagg som inte är fleecefodrade. Varje gång fleece tvättas lossnar tusentals mikroplastpartiklar som reningsverken inte kan ta hand om. De hamnar i vattnet där de suger åt sig miljögifter som värsta sortens magnet och äts sedan upp av fisk som till slut hamnar på vår tallrik. Välj tjockstickade tröjor/byxor att ha under regn-/skalplaggen istället. Helst med ull i eftersom ull håller värmen även om det skulle råka bli blött! 

Lycka till med årens inköp, köp gärna second hand för att minska vårt konsumtionsavtryck, och ha riktigt roligt utomhus i solsken som regnrusk! 

Kommentarer

  1. Hej, vill bara säga att jag verkligen uppskattar din blogg!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Det värmer.

    SvaraRadera
  3. hej undrar om du vet om det finns ngra PVC dvs galonkläder för vuxna utan gifter har letat land och rike runt google you name it till och med ringt runt till myndigheter utan att hitta svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ja, det finns. Fler och fler tillverkare tar fram regnkläder i PET/Polyester eller PU, båda är bättre alternativ till PVC. På regnkläder är plasthinnan så stor andel av den totala mängden material att det behöver märkas ut i plagget vilken plastsort det är. Ett svenskt litet företag jobbar på att ta fram helt naturliga regnkläder av bomull med linoljevax men de har inte fått igång någon storskalig produktion än. Jag vet att butiken Thrive i Göteborg har en unisex regnkappa i bra material, hör av dig till dem! De har superbra koll på material som är snälla mot miljö och hälsa.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof...

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla til...

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte be...