Fortsätt till huvudinnehåll

Bästa pizzan i hela världen!

Häromveckan åt jag den godaste pizzan jag någonsin ätit! Rätt stor grej, eller hur? Godaste i hela mitt liv! Dessutom var det riktigt #matklokt hemmagjort, tillsatsfritt, naturligt glutenfritt, vegetariskt och näringsrik. Äh, nu låter det tråkigt, men jag lovar, ni måste prova det här receptet! Riktig familjefavorit, finns viss risk för att pizzan hamnar på veckomatsedeln varje vecka resten av året...



Eftersom många vänner och även medlemmar i min FB-grupp "EKOnomisk matsedel" inte har instagram och inte kan se receptet jag la upp där förra helgen tänkte jag skriva ut det här också, då blir det lättare att googla fram dessutom. Om DU har instagram och vill följa mig hittar du mig som @good.enough.tess

Zucchinipizza 

(låt er inte luras av namnet, jag hade fått för mig att jag kanske inte gillade zucchini men det stämde inte alls, jag ÄLSKAR zucchini! Åtminstone i det här receptet)

Pizzabotten:

-Drygt 1 liter riven zucchini
-1 msk flingsalt
-3dl riven cheddarost
-0,8 dl mandelmjöl
-2 pressade vitlöksklyftor
-3 tsk torkade franska örter
-1 ägg
-0,5 tsk bordssalt

Gör så här:

Sätt in en plåt i ugnen och värm upp till 200-225 grader.
Placera den rivna zucchinin i en stor skål tillsammans med flingsaltet och rör om. Låt stå 15min. Häll sedan över rivet i en silduk eller tunn lakansväv och vrid ur all vätska. Lägg tillbaka i skålen. Häll i ost, mandelmjöl, vitlök, örter, ägg och salt. 

Tryck ut smeten till en knappt centimetertjock cirkel på bakplåtspapper och flytta sedan försiktigt över till den heta plåten. Förgrädda pizzabotten i 10-15 min tills den fått en lätt gyllenbrun färg. 


Pizzasås:

-1 burk passerade eller krossade tomater
-3 pressade vitlöksklyftor
-2 msk tomatpuré
-2,5 msk olivolja
-1 msk franska örter
-1 tsk oregano
-salt, peppar

Gör så här:

Värm upp tomaterna i en kastrull. Lägg i resterande ingredienser och låt småkoka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt extra kryddor.

Vi hade bara den gooda tomatsåsen och cheddarost på pizzan och det blev kanongott! Ser fram emot att testa fler varianter. Spenat och mozzarella kanske? Har ni fler förslag på toppings? Skriv i kommentarerna! Gärna vegetariska :)

Smaklig måltid!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof...

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla til...

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte be...