Välkomna till min matvecka!
![]() |
Inget tillrättalagt här, bara en veckas vardagsmat hos oss! |
Först av allt
Jag har varit sockerfri i ett år och tre månader. De första månaderna körde jag strikt ketogen kost utan nötmjöler och liknande, allt för att inte triggas att falla tillbaka i sockerfällan. Det var avgörande för mig för att klara det! Efter två månader började jag äta lite rotfrukter, i somras började jag äta lite frukt och framåt sensommaren hade jag introducerat lite potatis, råris och nötmjöl i kosten. Efter varje nytt livsmedel har jag varit väldigt uppmärksam på eventuellt sug i 1-2 veckor efteråt. Det här är alltså en kost som just NU funkar för mig. Den är inte perfekt LCHF, perfekt sockerfri kost eller perfekt någonting, förutom perfekt för mig en vanlig vecka när jag inte orkar äta perfekt. Vi har två små barn och eget företag så det är viktigt att maten är smidig samtidigt som den är nyttig och mättande.Kompromisser
När jag slutade med socker började jag äta mer kött än jag gjort förut, det känns inte bra varken för hälsa eller miljö men jag mår väldigt dåligt när jag äter socker så det har varit en uppoffring jag medvetet valt att göra. Jag får helt enkelt inte i mig tillräckligt när jag valt veg, men nu när jag äter en del vanlig basmat kanske det är dags att testa igen. Vi äter vegetariskt ett par dagar i veckan nu och förhoppningsvis kan vi öka upp det framöver.Frukost
Jag äter oftast inte frukost, nöjer mig med en kopp te med grädde och kokosolja i. Det ger energi och mättnad. I perioder när jag vill ha frukost äter jag t.ex. äggröra gjord på ägg, grädde och örter, guacamole (mums!), fröknäcke (utan mjöl) eller smoothie på fet yoghurt, bär, grädde och lite kokos.Lunch
Eftersom vi jobbar hemma äter vi alltid rester till lunch. Vi lagar stora satser av allt vi gör till middag så att det garanterat räcker till lunch nästa vardag.Veckans matsedel:
Söndag lunch
Bakpotatis med rörorEftersom vi har olika preferenser i familjen blir det två röror. En på tonfisk och citron och en på rökt skinka och ost. Båda rörorna har en bas av creme fraiche, hackade tomater, salt, vitlök och frysta örter. Potatisen går att byta mot sötpotatis vilket hade varit bättre för mig men jag tycker den blir för mosig så jag kör på vanlig potatis.
Söndag middag
Kyckling i gräddsås med tomat och basilikaRecept finns här: https://gooddinnermom.com/chicken-with-tomato-and-basil-cream-sauce/
Det här är en helgrätt som tar liite längre tid att laga men är såå värt det, smakar gudomligt!! Dottern har musikal ikväll så vi gjorde en dubbel sats av den här rätten igår och äter rester ikväll, skönt när man får till sån planering! Vi åt rätten med råris till, jag hade tänkt steka sötpotatis till mig men orkade inte.
Måndag
Halloumi StroganoffVi har ett släktrecept men finns många att googla fram. Riktigt gott och mättande, barnen älskar det! Äts med kokt potatis eller råris.
Tisdag
Kycklinggryta med oliver och fetaRecept finns här: https://www.dietdoctor.com/se/recept/rod-pestokyckling-med-oliver-och-fetaost
Den här rätten räddade mig när jag slutade med socker! Så mättande att det räcker med lite sallad till, snabb och riktigt god! Jag kommer äta grytan med lite skivad vitkål stekt i smör och salt, resten av familjen får färdiga pommes till.
Onsdag
Gulaschsoppa med potatisTänkte testa det här receptet: https://www.koket.se/gulaschsoppa-pa-notfars
Jag äter mig mätt på soppa, gärna med lite fet rysk yoghurt i, medan resten av familjen äter knäckebröd till. De hade hellre ätit mjukt bröd men det triggar mig så de är snälla och nöjer sig med hårt bröd. Blir JÄTTEGOTT dagen efter, så gör mycket!
Torsdag
Palak Paneer på halloumiEn indisk rätt som blir smidigare med färdig halloumi istället för att göra egen ost.
Otestat recept: https://www.ica.se/recept/palak-paneer-med-tomat-och-halloumi-722056/
Hela familjen gillar indiskt, vi gör ofta medium styrka och spär ut barnens med extra creme fraiche. Men Palak Paneer är en mild rätt. Vi äter den med råris.
Fredag
Bombay curryVår take på taco-fredag. En bra bjudrätt där alla plockar av det de gillar, perfekt för familjemiddagar med petiga barn!
Stek ett par matskedar curry i olja. Tillsätt köttfärs (eller nåt annat) och häll på en färdig tomatsoppa när köttet är brynt, låt koka ihop. Kelda har en ekologisk soppa! Smaka av med salt.
Servera med nötter, riven kokos, skivad banan, ananas, tomat, gurka och vad ni önskar. Serveras normalt sett med ris men den här veckan tänkte vi testa med tortillabröd för familjen och smörstekt vitkål för mig.
Lördag
Hasselbackspotatis med stroganoff
Jag testar hasselbacksrödbetor enligt det här receptet till mig: https://www.ica.se/recept/hasselbacksrodbetor-721984/
Vi brukar planera fem-sex middagar per vecka, det är alltid någon dag som inte blir som man tänkt sig så för oss ökar det matsvinnet att handla för varje dag i veckan.
Häng med på instagram och se hur jag verkligen äter, ni vet hur det brukar bli med veckomatsedlar... @theresebirath
Kommentarer
Skicka en kommentar