Fortsätt till huvudinnehåll

Giftminimering hemma -Vanliga frågor

Oavsett om jag pratar med vänner, andra föräldrar på öppna förskolan eller är ute och föreläser är det ofta samma frågor som försvårar giftminimering av hem och förskolor. Och när det blir svårt försvinner motivationen sakta men säkert. Men är det något jag tror på så är det att vi alla måste hjälpas åt i den här frågan. Vi har ingen rättvisande auktoritet att följa. Lagstiftare, tillverkare och forskare står alla med sina egna utmaningar och vi konsumenter blir lämnade i ovisshet.



 Så här är mitt bidrag till en enklare giftminimering




Det står ju på tallrikarna att plasten är livsmedelsgodkänd så då är det väl ok, eller?

Svar: Inte om du ska servera varm mat på tallrikarna eller sätta dem i micron. Glaset och gaffeln på undersidan intygar att plasten inte innehåller ämnen som man lagstiftat mot. Problemet är att forskningsresultaten inte reflekteras i lagstiftningen. Melamin är den vanligaste plasten i tallrikar och matlagningsredskap och den räknas till en av värstingarna.
Förslag: Använd gjutjärnspanna och rostfria kastruller så slipper du alla plastredskap. Låt barnen äta på porslin, stengods, rostfritt, bambu eller nyemaljerad plåt. 

Gamla kvalitetsleksaker av plast kan man väl behålla?

Svar: Oftast inte. Oavsett inköpspris hade man helt enkelt inte den kunskapen förr som man har idag. Barbiedockor är ett bra exempel på detta. Tar jag fram mina gamla Barbies har de bitmärken i tårna och böjbara knän. Köper man en ny är kroppen av mycket hårdare plast och benen är stela. Detta beror på att de bytt bort värstingplasten PVC med tillhörande hormonstörande ftalater mot en bättre och hårdare plastsort. Undantaget som bekräftar regeln är Lego, de görs av samma, bättre, plastsort idag som för 40 år sedan. De kan du gott behålla men tänk på att de inte är gjorda för de allra yngsta.
Förslag: Leksaker tillverkade 2014 och framåt uppfyller den nyaste lagstiftningen vilken skyddar mot en del mjukgörare och annat. Tyvärr finns det fortfarande många tillåtna farligheter i ny plast så min rekommendation är att välja bort plast i så många lägen du kan. Välj istället ekologiska leksaker av naturmaterial som trä,bambufiber, tyg och naturgummi.




Om plasttillsatser läcker ut i närmiljön borde det väl vara bättre med gammal plast. Den borde ju inte innehålla lika mycket ftalater? 

Svar: De flesta plastmaterial läcker tillsatser, speciellt vid friktion eller värme. Vad gäller mjukgörare och hårdgörare  så stämmer det säkert ofta att en gammal produkt innehåller lägre halt tillsatser än en nyare. Men det är stor risk att de här tillsatserna är förbjudna idag. Dessutom är exempelvis PVC-plasten ganska värdelös utan tillsatser, den är spröd och helt enkelt inte funktionell. Så om ett tryck fortfarande sitter fast på ett plagg eller om en plastnappflaska klarar att tappas i golvet utan att gå i kras så finns det fortfarande mycket tillsatser kvar. Är funktionen kvar är kemikalierna kvar brukar jag säga. Vad gäller flamskyddsmedel så behandlar tillverkaren produkterna utifrån att de ska vara flamsäkra hela produktens livstid. Så även om det sannolikt är högre halter i en nytillverkad produkt finns det garanterat kvar även i de äldre. Dessutom använde man förr i högre utsträckning de bromerade flamskyddsmedlen som idag är förbjudna i bland annat möbler och leksaker på grund av dess cancerframkallande egenskaper. Inget vi vill ha i våra hem alltså! 
Förslag: Det är sunt att vara försiktig med nytillverkade produkter, speciellt om de luktar starkt. Behöver du byta ut något är det bästa att välja en bra begagnad produkt. En madrass som är ett par år gammal är tillräckligt ny för att inte innehålla bromerade flamskyddsmedel eller förbjudna ftalater men är tillräckligt gammal för att de värsta kemikalieresterna från produktionen ska ha lämnat madrassen. 

Jag har ju hur mycket plast som helst hemma! Var hittar man slaskrensare, klädnypor och sopset utan plast?

Svar: Att vara kemikaliemedveten kan på kort sikt innebära att rensa ut farliga material hemma men på lång sikt innebär det även att anstränga sig för att medverka till att det släpps ut så lite gifter i naturen som möjligt, för de kemikalierna utsätts vi ju så småningom också för.
Förslag: Ta ett steg tillbaka, fundera över vilka produkter som påverkar hälsan mest. Det kan vara matlådan, bitleksaken och barntallriken i plast. Byt ut dem mot bättre material, skänk eller sälj det du inte vill ha till någon som ändå inte hade köpt kemikaliekloka alternativ, och känn dig nöjd. Visst är det bra att -nästa gång du behöver nytt- välja mer medvetet, men vi gör både oss själva och miljön en otjänst genom att slänga fullt fungerande produkter som inte hör till de stora exponeringskällorna. Klädnyporna finns ingen anledning att göra sig av med förrän de gjort sitt. Enligt mig.



Bebisar föds med hundratals skadliga kemikalier i kroppen och vi får i oss ännu fler för varje dag som går. Gör det ens någon skillnad att giftminimera eller är skadan redan skedd?

Svar: På 70-talet hade vi problem med miljögifter som var bioackumulerande, alltså att de stannar kvar i kroppen och att vi som står högst upp i näringskedjan blir de med allra högst halter i kroppen. Idag har vi förbjudit de flesta sådana ämnen och står inför ett nytt problem. Många kemikalier vi får i oss kissar vi ut inom några dagar eller ett par veckor. Problemet idag är att innan vi ens har hunnit kissa ut dessa ämnen har vi redan fyllt på med mer, av samma ämnen och några till. Trots att ämnena inte stannar kvar i kroppen har vi alltså nästan alltid för höga halter av dem i kroppen. Och det är där vi kan göra skillnad!
Förslag: Följ de ovanstående råden. Välj tetra istället för konserv, spara inte kvitton/biobiljetter m.m. i fickan om du inte behöver dem. Undvik plast i köket och, tro det eller ej, minska på köttet! Förutom konserverade livsmedel så är köttet den största källan till intag av Bisfenol A (samma som är förbjuden i nappflaskor med mera), man vet inte om det kommer från själva köttet eller förpackningarna men med en vegetarisk eller flexitarisk kost minskas exponeringen rejält!



Så giftminimera på där hemma! Men försök behålla miljöperspektivet för allas vår skull. Och kommentera om ni har fler kruxiga problem som ni stött på under plast- eller kemikaliebantningen så gör jag mitt bästa för att hjälpa till.


Vill du börja giftminimera, så kan du läsa min kom igång-guide här.
Har du börjat men inte riktigt vet hur du ska komma vidare kan du läsa fortsättningsinlägget här.

Kommentarer

  1. Bra och läsvärt inlägg. Lego är riktiga miljökämpar, de har de senaste åren bytt ut mer än 100 kemikalier till bättre val och nu har de börjat forskat på alternativa legomaterial. Trälego finns ju redan men det säljs bara i Japan.

    SvaraRadera
  2. Hej! Du nämner på slutet att man ska tänka på miljön också och det är där jag har fastnat. Vet du hur mycket energi det tar att t ex tillverka något i glas eller metall i jämförelse med i plast? Det skulle vara väldigt intressant att se en jämförelse på det.

    Sen funderar jag också på hur det är med Tetrapacken, dom är väl plastbelagda på insidan, är det problemfritt?

    SvaraRadera
  3. Hej! Bra att du försöker förenkla för oss som vill leva mer giftfritt! Jag undrar över melamin, på vilket sätt är den dålig och var kan jag hitta mer info om just denna plast? Tack på förhand.

    SvaraRadera
  4. Tack för era kommentarer, jag är på g med ett uppsamlande inlägg med svar på era frågor! Håll utkik här på sidan eller på min FB-sida Good Enough Tess så ni inte missar det!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof...

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla til...

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte be...