Oavsett om jag pratar med vänner, andra föräldrar på öppna förskolan eller är ute och föreläser är det ofta samma frågor som försvårar giftminimering av hem och förskolor. Och när det blir svårt försvinner motivationen sakta men säkert. Men är det något jag tror på så är det att vi alla måste hjälpas åt i den här frågan. Vi har ingen rättvisande auktoritet att följa. Lagstiftare, tillverkare och forskare står alla med sina egna utmaningar och vi konsumenter blir lämnade i ovisshet.
Så här är mitt bidrag till en enklare giftminimering
Det står ju på tallrikarna att plasten är livsmedelsgodkänd så då är det väl ok, eller?
Svar: Inte om du ska servera varm mat på tallrikarna eller sätta dem i micron. Glaset och gaffeln på undersidan intygar att plasten inte innehåller ämnen som man lagstiftat mot. Problemet är att forskningsresultaten inte reflekteras i lagstiftningen. Melamin är den vanligaste plasten i tallrikar och matlagningsredskap och den räknas till en av värstingarna.
Förslag: Använd gjutjärnspanna och rostfria kastruller så slipper du alla plastredskap. Låt barnen äta på porslin, stengods, rostfritt, bambu eller nyemaljerad plåt.
Gamla kvalitetsleksaker av plast kan man väl behålla?


Om plasttillsatser läcker ut i närmiljön borde det väl vara bättre med gammal plast. Den borde ju inte innehålla lika mycket ftalater?

Förslag: Det är sunt att vara försiktig med nytillverkade produkter, speciellt om de luktar starkt. Behöver du byta ut något är det bästa att välja en bra begagnad produkt. En madrass som är ett par år gammal är tillräckligt ny för att inte innehålla bromerade flamskyddsmedel eller förbjudna ftalater men är tillräckligt gammal för att de värsta kemikalieresterna från produktionen ska ha lämnat madrassen.
Jag har ju hur mycket plast som helst hemma! Var hittar man slaskrensare, klädnypor och sopset utan plast?
Svar: Att vara kemikaliemedveten kan på kort sikt innebära att rensa ut farliga material hemma men på lång sikt innebär det även att anstränga sig för att medverka till att det släpps ut så lite gifter i naturen som möjligt, för de kemikalierna utsätts vi ju så småningom också för.
Förslag: Ta ett steg tillbaka, fundera över vilka produkter som påverkar hälsan mest. Det kan vara matlådan, bitleksaken och barntallriken i plast. Byt ut dem mot bättre material, skänk eller sälj det du inte vill ha till någon som ändå inte hade köpt kemikaliekloka alternativ, och känn dig nöjd. Visst är det bra att -nästa gång du behöver nytt- välja mer medvetet, men vi gör både oss själva och miljön en otjänst genom att slänga fullt fungerande produkter som inte hör till de stora exponeringskällorna. Klädnyporna finns ingen anledning att göra sig av med förrän de gjort sitt. Enligt mig.
Bebisar föds med hundratals skadliga kemikalier i kroppen och vi får i oss ännu fler för varje dag som går. Gör det ens någon skillnad att giftminimera eller är skadan redan skedd?
Svar: På 70-talet hade vi problem med miljögifter som var bioackumulerande, alltså att de stannar kvar i kroppen och att vi som står högst upp i näringskedjan blir de med allra högst halter i kroppen. Idag har vi förbjudit de flesta sådana ämnen och står inför ett nytt problem. Många kemikalier vi får i oss kissar vi ut inom några dagar eller ett par veckor. Problemet idag är att innan vi ens har hunnit kissa ut dessa ämnen har vi redan fyllt på med mer, av samma ämnen och några till. Trots att ämnena inte stannar kvar i kroppen har vi alltså nästan alltid för höga halter av dem i kroppen. Och det är där vi kan göra skillnad!
Förslag: Följ de ovanstående råden. Välj tetra istället för konserv, spara inte kvitton/biobiljetter m.m. i fickan om du inte behöver dem. Undvik plast i köket och, tro det eller ej, minska på köttet! Förutom konserverade livsmedel så är köttet den största källan till intag av Bisfenol A (samma som är förbjuden i nappflaskor med mera), man vet inte om det kommer från själva köttet eller förpackningarna men med en vegetarisk eller flexitarisk kost minskas exponeringen rejält!
Så giftminimera på där hemma! Men försök behålla miljöperspektivet för allas vår skull. Och kommentera om ni har fler kruxiga problem som ni stött på under plast- eller kemikaliebantningen så gör jag mitt bästa för att hjälpa till.
Vill du börja giftminimera, så kan du läsa min kom igång-guide här.
Har du börjat men inte riktigt vet hur du ska komma vidare kan du läsa fortsättningsinlägget här.
Så giftminimera på där hemma! Men försök behålla miljöperspektivet för allas vår skull. Och kommentera om ni har fler kruxiga problem som ni stött på under plast- eller kemikaliebantningen så gör jag mitt bästa för att hjälpa till.
Vill du börja giftminimera, så kan du läsa min kom igång-guide här.
Har du börjat men inte riktigt vet hur du ska komma vidare kan du läsa fortsättningsinlägget här.
Bra och läsvärt inlägg. Lego är riktiga miljökämpar, de har de senaste åren bytt ut mer än 100 kemikalier till bättre val och nu har de börjat forskat på alternativa legomaterial. Trälego finns ju redan men det säljs bara i Japan.
SvaraRaderaHej! Du nämner på slutet att man ska tänka på miljön också och det är där jag har fastnat. Vet du hur mycket energi det tar att t ex tillverka något i glas eller metall i jämförelse med i plast? Det skulle vara väldigt intressant att se en jämförelse på det.
SvaraRaderaSen funderar jag också på hur det är med Tetrapacken, dom är väl plastbelagda på insidan, är det problemfritt?
Hej! Bra att du försöker förenkla för oss som vill leva mer giftfritt! Jag undrar över melamin, på vilket sätt är den dålig och var kan jag hitta mer info om just denna plast? Tack på förhand.
SvaraRaderaTack för era kommentarer, jag är på g med ett uppsamlande inlägg med svar på era frågor! Håll utkik här på sidan eller på min FB-sida Good Enough Tess så ni inte missar det!
SvaraRadera