Fortsätt till huvudinnehåll

Såhär avgör du om bambuprodukten är giftfri

Edit: Sedan inlägget skrev har en läsare uppmärksammat mig på att Biobu by Ekobo har ändrat innehållsdeklarationen på sina produkter. Nu visar de sig innehålla Melamin, vilket jag inte rekommenderar! I väntan på mer information från tillverkaren är det alltså endast Edblads produkter som har ett tillräckligt bra innehåll av nedanstående.

Bambu har blivit väldigt populärt och ses av många som en ren och säker ersättare till plast. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt som att alla bambuprodukter är gjorda av enbart bambu utan de innehåller även något slags bindemedel som ska hålla ihop bambufibrerna med varandra. Oavsett innehåll så marknadsförs nästan alla bambuprodukter som miljövänliga, BPA-fria och säkra för barn. Men som jag har nämnt förut så räcker inte dagens kemikalielagstiftning till för att se till att alla kemikalier som används är säkra och noggrant testade. Plast har visat sig väldigt problematisk i kombination med mat och värme då tillsatsämnen ofta läcker från plasten när den värms och sedan hamnar i vår mat. När ett tillsatsämne förbjuds dyker ett annat upp som oftast har samma problematik och även det förbjuds så snart tillräckliga studier har bevisat farorisken. Tyvärr är det framför allt barnen som äter på plasttallrikar och på så sätt får våra känsligaste individer i sig den högsta halten av potentiellt hormonstörande och ibland cancerframkallande ämnen. Det enda sättet för oss konsumenter att skydda oss från nya, ej bevisat säkra tillsatser är att tillämpa försiktighetsprincipen. Att hålla sig till kända naturmaterial så långt det går. Porslin, glas och växtmaterial.

Hur vet man då om man har hittat en bra eller dålig bambuprodukt?

Läs innehållsförteckningen noga, fokusera på vad varan innehåller, inte vad den inte innehåller (BPA-fri/PVC-fri/ftalatfri o.s.v.):

OK innehåll:
-bambufibrer/ bambupulver
-risstärkelse
-majsstärkelse (gärna GMO-fri)
-naturligt resin (utvinns ur kåda och används som lack, ger ett plastliknande utseende)
-livsmedelsklassad färg

Inte OK innehåll:
-melamin (en plastsort som är mycket vanlig i husgeråd)
-plast
-återvunnen plast
-plastbaserad lack

Ofta är det så att ju sämre innehåll det är i produkterna desto mindre information erbjuds på förpackningen/ hemsidan. Fråga i butikerna, personalen vet tyvärr oftast inte, men det visar att de har medvetna kunder och behöver anpassa sitt produktutbud därefter. 

Jag har testat matset från Edblad och Ekobo (Biobu), båda består av bambupulver och stärkelse och känns riktigt schyssta innehållsmässigt. Inga bra bambuprodukter tål micro eftersom tillverkningsmetoden gör att de tappar formen vid upphettning till höga temperaturer. Däremot går de att diska i diskmaskinen på ekoprogrammet (40-60 grader). 
Bild: ekobohome.com

Biobu by Ekobo
+ Ekobos produkter är gjorda med små barn i åtanke, tallriken har en kant som hindrar maten från att skjutas ut på bordet när barnet äter självt.
+Snygga
-Dyr. Tallrik, skål, mugg och sked för 279-299kr
-Ej lackad, det gör att ytan slits snabbare
-Vår tallrik har chippats i kanten, trots att våra barn inte kastat den i golvet



Matset från Edblad
Edblad
+Design som passar hela familjen
+Stort utbud med serveringsskålar och köksredskap
+Billig(are). Tallrik, skål, mugg och sked för 132kr, säljes styckvis
+Tålig och håller sig snygg
-Tallriken saknar kant

Jag vill också tillägga att jag inte tycker att det är nödvändigt att köpa nya serviser till barnen. Är man rädd om sitt porslin kan man fynda porslinsassietter och skålar för kronan stycket på loppis/second hand. Vår "barnservis" på 4 assietter, två små dricksglas och ett par små skålar som en kompis köpte för kanske en tjuga har fungerat alldeles utmärkt för våra barn och peppar, peppar är allt helt än så länge! Har man hårda golv eller barn som kommer in i en intensiv kastfas och tallrikar går i kras till höger och vänster, då kan det vara bra med bambu. Eftersom det är lätt och tåligt använder vi det som picknickservis också.




Hemsidor att beställa ifrån:
Biobu by Ekobo
Edblad

Kommentarer

  1. Hej! Tack för ett bra inlägg. :-) Det känns helt klart viktigt att undvika de undermåliga bambuprodukterna. Men jag undrar vilket bindemedel som används till Biobu resp. Edblad. Det måste väl vara något ämne som man använder, men som inte deklareras i innehållsförteckningen? Vet du något om vad det är som håller ihop bambupulvret?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ursäkta det sena svaret, hade vidarebefordrat blogginfo till fel adress under sommaren :/
      Enligt Edblad så innehåller deras bambuprodukter 77% bambufibrer, 20% stärkelse och 3% pigment. Jag tänker att stärkelsen, i likhet med t.ex. playmais, är själva bindemedlet. Bambufibrerna är, som du skriver, pulvriserade och kräver alltså inte alltför mycket för att hållas ihop. Sedan formpressas produkterna under ångtryck varefter det poleras med naturligt resin (som jag skrev om i inlägget). Troligtvis har de vatten som lösningsmedel, som dunstar när stärkelsen torkar och därför inte behöver anges i innehållet. Tapetklister kan man ju göra på potatismjöl och vatten så det ska inte behövas fler ingredienser för lim.

      Biobu har inte deklarerat mängdförhållanden men har samma ingredienser så jag antar att det förhåller sig på samma sätt där. Plus i kanten för Biobu dock som deklarerar att de använder GMO-fri majsstärkelse.

      Radera
  2. Hej,

    kollade precis på Biobu´s hemsida och där skriver dom så här:
    To extend the life of our products, we’ve combined biodegradable bamboo fibre, a highly renewable natural resource, with a 100% food-grade melamine binder.
    Jag kan inte se att nån produkt som inte innehåller organisk melamin som bindmedel, om den inte är av solidbambu trä och alltså inte fibrerna. Kan det stämma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du uppmärksammade mig på detta! Innehållet har ändrats sedan jag skrev inlägget, undrar om de har gjort om receptet eller har blivit ärligare i deklarationen sedan dess. Jag ska kika lite mer på det här, jag undrar till exempel varför ekobutiker som jag tycker brukar ha bra koll (Lapland Ecostore, ekoleko exvis) fortfarande säljer den här serien, känns konstigt att alla har missat detta? Tills vidare kommer vi bara använda våra Biobu till kall mat och jag rekommenderar andra att göra detsamma. Att melaminet är livsmedelssäkert är inte samma sak som att det inte läcker hormonstörande ämnen vid uppvärmning.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla till de

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte behöve