Fortsätt till huvudinnehåll

Försiktigt med fluoret

Ta det lite lugnt med fluorsköljen ett tag. 
Läkemedelsverket håller i detta nu på att avsluta sin utredning kring dagens gränsvärden för fluor. De är satta på 80-talet och är enbart baserade på mängden fluor man får i sig via tandkräm. Använder du dessutom fluortabletter/tuggummin och fluorskölj är det lätt att hamna över de troligtvis högt satta gränsvärdena. 


Men även om du inte gör det kan du få i dig för mycket fluor. Vissa märken av kolsyrat vatten har visat sig innehålla mer än en "dagsdos"/flaska och på vissa ställen finns det fluor i kranvattnet som ingen tagit hänsyn till. Fluor finns dessutom i många livsmedel, te är ett exempel. Tyvärr hjälper det inte att köpa ekologiskt, däremot kan närproducerat hjälpa eftersom det fluorhalten beror på typen av berggrund under marken livsmedlet är odlat/uppfött på.



Det finns flera risker med fluor. Det blev för något år sedan klassat som nervgift och kan orsaka både cancer och beteendestörningar. Sköldkörteln är känslig för fluor och eftersom sköldkörteln styr väldigt många olika processer i kroppen kan man få ett otal både tydliga och diffusa symtom av en störd sköldkörtel. Allt från trötthet till infertilitet. Precis som med de flesta giftiga ämnen krävs en hög dos för att man ska bli förgiftad vid ett enstaka tillfälle, men det betyder inte att det är säkert att mata kroppen med låga doser två gånger om dagen, varje dag, hela livet.

Jag tycker att vi konsumenter bör sätta mer press på tandvården att komma fram till bättre alternativ. Jag kan inte för mitt liv tro att fluor är det enda ämnet i världen som bekämpar karies. Det finns ju hur många antibakteriella ämnen som helst. Nej, fram med en produkt utan biverkningar säger jag!


Och du! Glöm inte att kosten är den enskilt viktigaste biten för friska tänder, minimera socker i alla dess former och borsta tänderna (med eller utan tandkräm lämnar jag osagt)  efteråt om ni äter något som sätter sig kvar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla till de

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte behöve