Fortsätt till huvudinnehåll

Kapselgarderob -så här gör du

Trött på en konstant stökig och översvämmad garderob?
Trött på att trots att byrålådorna knappt går att stänga ändå aldrig har något att ta på dig?

Det blev jag! Och för mig var svaret så mycket lättare och billigare än jag någonsin hade kunnat tro. Jag fick upp ögonen för konceptet "Kapselgarderob" eller "Capsule wardrobe". Det går ut på att man väljer ett begränsat antal plagg, t.ex. 30-40st, som är lätta att mixa och matcha med varandra och hålla sig till enbart dessa plagg under en säsong. Eller, vissa har endast dessa plagg året om, men vi kan ju börja lite light, eller hur? I ett land som Sverige med så skiftande årstider tycker jag att det känns nödvändigt med säsonsanpassade kläder.

Här är min process

1. Scanna Pinterest eller modemagasin efter inspiration. Samla allt du gillar oavsett om det är din stil eller stämmer överens med plagg du redan har. 
Min inspirationstavla på Pinterest

2. Leta efter en röd tråd, kanske flera. Jag insåg snabbt att jag ville ha helt andra färger än mina vanliga murriga höstfärger (senapsgult, plommon, marinblå, mossgrönt och rostrött). Ljusa byxor, öppna koftor/jackor och färgerna Beige, vitt, ljusgrått och smutsrosa blev tydliga teman för mig.

3. Ta fram ALLA kläder du äger. Prova ALLT! -viktigt!! Jag slänger sedan ut allt i fyra högar på sängen enligt följande; Älskar, Gillar, OK och Slänga/skänka. 

Mina fyra högar

4. Börja sedan plocka plagg från Älskar och Gillar-högarna som matchar dina inspirationsbilder. Fyllt ut med plagg från OK-högen för att göra garderoben komplett. Dessa kan du sedan i lugn och ro byta ut mot älsk-plagg när du hittar något "nytt".Välj bort dubletter (du behöver inte flera par svarta jeans , välj de snyggaste! etc). Var inte rädd för att välja bort plagg som inte sitter bra, oavsett vad de kostade eller hur många/få ggr du använt dem. Nu ska du hålla dig till ett begränsat antal plagg i tre månader och du förtjänar att känna dig snygg i dem varje dag!
Jag tycker det är lagom med ca 7-8 nederdelar, 15 toppar, 7-8 tröjor och ett par klänningar.

5. Nu börjar det bli väldigt tydligt om något plagg saknas i din kapsel. Kanske behöver du en vit bas t-shirt, eller ett mönstrat plagg? Eller kanske en kavaj som skulle matcha alla toppar i kapseln. Personligen köper jag nästan alla plagg second hand så för mig börjar här en period av scannande på Tradera och lokala second handbutiker. Oftast behöver jag dock inte komplettera med mer än 1-3 plagg.

Vita byxor -mitt enda nyköp!
Gick bananas på Tradera istället :P 
6. Packa undan alla kläder som inte ingår i kapseln. Släng/skänk/återvinn det du inte vill behålla och packa ner resten i klädlådor som du kan plocka fram när det är dags att plocka ihop nästa kapsel.

7.Häng upp din garderob och njut av att ha en flexibel kapsel som kommer få dig att se fab ut precis varenda dag. -Att klä sig på morgonen? Tar två minuter!

Höstkapseln i sin helhet

För mig har kapselgarderoben inneburit att jag känner mig snyggare klädd och mer genomtänkt i mina klädval. Jag har insett hur mycket kläder jag förut köpt som bara är "ok" och kanske inte är optimala för min kroppsform. Och hur få plagg jag faktiskt behöver för att känna att jag har en varierad garderob. När jag köper "nya" plagg vet jag nu att de ska sitta som en smäck och jag ska vilja ha på mig plaggen ofta för att de ska kvala in. Alltså blir kvalitet mycket viktigare, vill inte ha billiga plagg som tappar formen eller blir nopprigt direkt. Dessutom har jag numera aldrig problem med att hitta något att ha på mig!

Jag landade på 32 plagg plus bonusplaggen från Tradera så 36 totalt. Jag håller även utkik efter en snygg kappa men har inte hittat riktigt rätt än. För mig är det viktigt att inte låsa fast mig vid en siffra utan snarare sträva efter en så mångsidig samling plagg som möjligt. Dessutom måste man inte ha hela kapseln färdig när man börjar använda den. Det går ju bra att komplettera med plaggen som saknas i takt med att man hittar drömjeansen eller favvotröjan. Skynda långsamt! Huvudsaken är att ha lagt undan alla kläder man valt bort så man inte lockas att dra fram dem och stöka till garderoben igen.

Följ mig på insta @good.enough.tess för att se några outfits då och då från kapseln.


Kommentarer

  1. Älskar detta inlägg! Började fundera på minimalism och capsule wardrobe i början av året och hade för några månader sedan löjligt mycket kläder. Alltså, så pass mycket att jag sålde plagg för 7000 spänn på tradera, skänkte bort 19 KILO(!!) kläder och slängde 6 kg... Har fortfarande alldeles för mycket kläder för att vara kapsel, men skyndar långsamt. Just nu experimenterar jag med hur många plagg som används under tre månader (hänger galgen på "fel" håll så att jag har koll) och tänker att de plagg vars galge hänger rätt när 3 månader har gått får ryka då de uppenbarligen inte används. När de tre månaderna gått ska jag också testa min första kapselgarderob enligt "333-metoden", är så sjukt taggad och nyfiken på det! Tack för inspirerande inlägg! Mvh Josefine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Och vad spännande med din resa, uppdatera gärna om hur det går!

      Radera
  2. Hej Therese! Jag undrar vilka material du använder på kläder. Till barnen köper jag mestadels GOTS men nu när jag behöver köpa lite nytt till mig själv vet jag inte vad jag ska leta. Tyvärr är ju utbudet på GOTS eller ens ekologiska kläder för vuxna begränsat och ofta dyrt och tråkiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Therese Birath17 maj 2018 kl. 11:39

      Hej!
      Jag köper 90% av mina kläder second hand. Jag prioriterar plagg som jag vet är miljö- eller ekomärkta och av naturmaterial men köper även syntetmaterial ibland. Dock undviker jag att köpa nya syntetplagg, den produktionen vill jag inte stötta. Det finns ju en del butiker som har schyssta kläder, t.ex. Replik, Thrive, Butik Paletti, Ecosphere osv. men det är inte alltid lätt att hitta något som matchar ens stil. Granit har jag köpt en del basplagg ifrån, de har seriös tillverkning.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla till de

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte behöve