Jag har varit så fenomenalt frisk sen jag la om kosten och slutade med socker!
Det har snart gått ett år sedan dess och idag har jag första förkylningen. Jag har haft ett par förkylningskänningar under året men de har jag motat bort lika snabbt som de kom utan att de blommade ut till något större. Hur jag gjorde då är ett inlägg för sig.
Förut när vi var sjuka tröstade vi oss med mat. Såg det som en ursäkt att äta sockerstinn fruktkräm, nyponsoppa, glass och godis. Det är ju normalt att inte ha så bra aptit när man är krasslig så att matlagningen föll pladask till förmån för mackor och snabbmat var inget konstigt.
Idag ser det väldigt annorlunda ut. Jag vill ju hjälpa kroppen att vara stark! Nu är det huskurer, vitaminbooster, hälsosam mat och VILA som gäller.
Så vad passar väl bättre än en kycklingsoppa full med frisk-ingredienser? Den här soppan uppskattades av hela familjen, maken sa till och med att
-"Om det finns soppa i himlen så är det den här som serveras"
Haha! Bättre betyg kan man knappast få va?
1 hel vitlök
1 gul lök
2 morötter
2 tärningar kycklingbuljong
2 stora mjöliga potatisar
1,2 l vatten
2 dl creme fraiche (frivilligt)
1-2 dl grädde (frivilligt)
2-3 cm riven färsk ingefära
Saften av en citron
Lite hackad persilja
Tillaga kycklingfileerna om det inte redan är gjort.
Tärna potatisen och låt koka i vattnet tillsammans med buljongtärningarna.
Skala alla klyftor i en stor vitlök, jo alla ska det va! Lägg dem i stekpannan med lite olja och stek på svag till medelvärme (jag hade 4 av 9), de ska gärna få lite färg men inte brännas.
Finhacka löken och slanta morötterna och släng i i stekpannan tillsammans med de hela vitlöksklyftorna, strö över lite flingsalt.
Plocka ur vitlöksklyftorna efter 5-10 min och mixa tillsammans med lite av buljongvattnet tills det blir slätt. Häll ihop med potatisen. Lägg även i den stekta löken och morötterna.
Dra isär kycklingen och lägg i strimlorna i soppan, addera crème fraiche och grädde och låt koka upp igen. Dra soppan av plattan och lägg i ingefäran, citronjuicen och persiljan. Smaka av med salt och peppar.
Det går även bra att äta soppan som buljongsoppa, då skippar du bara mejeriprodukterna.
Njut!
Det har snart gått ett år sedan dess och idag har jag första förkylningen. Jag har haft ett par förkylningskänningar under året men de har jag motat bort lika snabbt som de kom utan att de blommade ut till något större. Hur jag gjorde då är ett inlägg för sig.
Förut när vi var sjuka tröstade vi oss med mat. Såg det som en ursäkt att äta sockerstinn fruktkräm, nyponsoppa, glass och godis. Det är ju normalt att inte ha så bra aptit när man är krasslig så att matlagningen föll pladask till förmån för mackor och snabbmat var inget konstigt.
Idag ser det väldigt annorlunda ut. Jag vill ju hjälpa kroppen att vara stark! Nu är det huskurer, vitaminbooster, hälsosam mat och VILA som gäller.
Så vad passar väl bättre än en kycklingsoppa full med frisk-ingredienser? Den här soppan uppskattades av hela familjen, maken sa till och med att
-"Om det finns soppa i himlen så är det den här som serveras"
Haha! Bättre betyg kan man knappast få va?
Himmelsk förkylningssoppa 5-6 port
3 tillagade kycklingfileer (kokade dem direkt från frysen, men kycklingrester går också bra!)1 hel vitlök
1 gul lök
2 morötter
2 tärningar kycklingbuljong
2 stora mjöliga potatisar
1,2 l vatten
2 dl creme fraiche (frivilligt)
1-2 dl grädde (frivilligt)
2-3 cm riven färsk ingefära
Saften av en citron
Lite hackad persilja
Tillaga kycklingfileerna om det inte redan är gjort.
Tärna potatisen och låt koka i vattnet tillsammans med buljongtärningarna.
Skala alla klyftor i en stor vitlök, jo alla ska det va! Lägg dem i stekpannan med lite olja och stek på svag till medelvärme (jag hade 4 av 9), de ska gärna få lite färg men inte brännas.
Finhacka löken och slanta morötterna och släng i i stekpannan tillsammans med de hela vitlöksklyftorna, strö över lite flingsalt.
Plocka ur vitlöksklyftorna efter 5-10 min och mixa tillsammans med lite av buljongvattnet tills det blir slätt. Häll ihop med potatisen. Lägg även i den stekta löken och morötterna.
Dra isär kycklingen och lägg i strimlorna i soppan, addera crème fraiche och grädde och låt koka upp igen. Dra soppan av plattan och lägg i ingefäran, citronjuicen och persiljan. Smaka av med salt och peppar.
Det går även bra att äta soppan som buljongsoppa, då skippar du bara mejeriprodukterna.
Njut!
Kommentarer
Skicka en kommentar