Hur kommer det sig
egentligen att det är så vanligt att så många har någon form
av allergi? I Sverige uppger 40 % att de har allergiska besvär, för 30 år sedan
var det bara 20 % och antalet allergiska personer fortsätter att stiga. Och hur
kommer det sig att folk i Indien och Gambia aldrig hört talas om allergi?
Vad är allergi? Jo,
allergiska symtom får man när immunförsvaret inte vet vad som är bra eller
dåligt för kroppen. Då börjar immunförsvaret bekämpa naturliga ämnen som om de
vore farliga och sätter därför igång en försvarsreaktion i kroppen.
En del säger att det beror
på att vi i ”I-länder” är överdrivet renliga och nitiska med antibakteriella
medel. De hävdar att en låg men stadig dos av vanliga bakterier håller
immunförsvaret aktivt och starkt. Man skulle kunna se det som att
immunförsvaret behöver hålla sig aktivt och om det inte regelbundet kommer i
kontakt med bakterier från smuts och vanliga bakteriella infektioner så letar
det rätt på nya ämnen att reagera mot. Att utsättas för en varierad flora av
vanliga bakterier under de första tre levnadsåren är alltså en förutsättning
för att immunförsvaret ska utvecklas på bästa sätt.
Amishfolket i USA lever
utan antibiotika, antibakteriella medel och vaccin, och har bara en tiondel så
många allergiker som resten av USA. Man kan se samma ”Bondgårdseffekt” i Europa
hos bönder som använder samma tekniker som för 30-50 år sedan.
Den osköna ingrediensen
triclosan är en vanlig kemikalie i antibakteriella produkter, det gäller allt
från handtvål till diskmedel och fläckborttagare. Den tar sig in i blodet via
huden. De senaste fyra åren har studier visat att barn som utsätts för höga
doser Triclosan (exakt vad som är en hög dos har jag inte lyckats utröna) oftare
lider av hösnuva och matallergier. Om detta beror på Triclosans egen toxicitet
eller om det är en följd av dess antibakteriella egenskaper vilket gör att
barnet inte utsätts för bakterier i samma grad och därmed inte får samma chans
att utveckla och stärka sitt immunförsvar är oklart. Triclosan är på väg att
fasas ut från produkter på den svenska marknaden, men risken är att det, som så
många andra kemikalier, bara ersätts med en ny, likvärdig kemikalie som ingen
hunnit forska på.
En annan teori är att vår
kosthållning gör oss känsligare för allergener. Socker, alkohol, mjöl och
processad mat är irriterande för våra kroppar och sätter ner immunförsvaret.
Även förlossningen verkar
spela roll. När man testat barn vid två års ålder är andelen allergiker fem
gånger högre bland barn som fötts med kejsarsnitt jämfört med barn födda
vaginalt. Detta tror man beror på att barnet utsätts för viktiga bakterier i
förlossningskanalen.
En nyare teori är att
tillsatsen Citronsyra (E330) verkar som en katalysator för
allergiska reaktioner. Det dyker upp fler och fler artiklar och blogginlägg där
allergiker berättar att de blivit av med sina symtom efter att ha uteslutit
citronsyra ur sin kost. Men citronsyra kan väl inte vara farligt? Den kommer ju
från citroner? NEJ, det är just det den inte gör. Självklart finns det
citronsyra i citroner och andra frukter och bär, men den som används som
tillsats i vår mat har tagits fram genom att man låter svartmögel äta av en
sockerlösning. Under den processen blidas citronsyra. Sedan filtreras möglet
bort och med hjälp av släckt kalk och svavelsyra kan man extrahera den rena
citronsyran. Misstanken är då att citronsyran innehåller rester av mögelsporer
eller mögelbiprodukter som sätter igång allergiska reaktioner. Mögel är väldigt
allergiframkallande och speciellt farligt för astmatiker då de reagerar vid
lägre halter än andra allergiker.
Kritiker menar att den framställda citronsyran testas och ska enligt tillverkarna vara ren. Dessutom argumenterar en del att citronsyra finns naturligt i våra kroppar, alltså kan den inte framkalla allergi.
![]() |
Naturlig citronsyra vs. industriellt framställd sådan. |
Men den kritiken är inte mycket värd, det är inte är själva citronsyran som antas ge allergiska reaktioner utan
mögelresterna, alltså spelar det ingen roll att citronsyra redan finns i
kroppen. Dock finns inga studier än som visar att industriell citronsyra påverkar allergier. Renheten i citronsyran kan man också ifrågasätta. Normalt sett utgår
liknande tester från vad ”friska” människor tolererar, därmed inte sagt att
produkten är tillräckligt ren för att inte orsaka reaktioner hos personer med
överkänslighet.
Personligen tror jag
mycket på den första teorin, att vi har blivit för rädda för bakterier
för vårt eget bästa. Jag tror också att vi påverkas av att leva i en tid då det
inte finns utrymme för influensor och jobbiga förkylningar. Vi gör allt vi kan
för att hålla oss och barnen friska för att slippa vabba, men det kanske
faktiskt gör att vi blir sjukare i längden. Jag skulle lätt välja några dagars
influensa varje år framför en livstid av allergiska och astmatiska besvär.
Dessutom skulle jag vilja tillägga att min mamma levde efter mottot ”lite skit
rensar magen” och vi var aldrig sjuka, inte värre än någon enstaka förkylning i
alla fall!
Vi håller på att fasa ut
överdrivna kemikalier här hemma och ersätta med naturliga rengöringsprodukter.
Såpa till exempel är ju en himla bra grej att använda till nästan allt! Man
behöver inte ha det smutsigt bara för att man inte använder antibakteriella
produkter. Städa som vanligt men skippa starka kemikalier. Jag tror att ugnsrengöring,
köks- och badrumssprayer påverkar oss på fler negativa sätt än att de tar kål
på bakteriefloran i vår närhet. Om de dödar bakterier på ytor omkring oss vad
gör de då i kroppen när vi andas in dem?
Teorin om citronsyran däremot
hittar jag inte någon vetenskaplig grund för. Det låter inte otroligt, men
artiklarna som just nu florerar på Facebook och andra bloggar verkar vara
baserade på främst en killes erfarenheter som sen har fått stöd av ett par
personer till. Det är tyvärr inte tillräckligt för att varken utesluta slump
eller placebo. Det har skett en radikal förändring i vårt informationsflöde de
senaste åren, på Facebook delas artiklar skrivna utan källkritik eller
professionell insikt och läses av ofta lika oinsatta personer. Det gör att många
artiklar med tillräckligt skrämmande eller sensationsväckande innehåll snabbt
ses som fakta och har tagits in av hundratusentals personer.
MEN, det sagt så är
det helt ofarligt att utesluta citronsyra ur sin kost och rengöring (citronsyra
finns förutom i ett extremt stort antal av våra dagligvaror även i många
kroppsnära produkter, t.ex. Mildison som används mot eksem!) och när mina
graviditets- och amningshormoner går ur kroppen kanske vi också testar en
period utan citronsyra. Bara själva tanken på hur det framställs är ju riktigt
äcklig och alla vi med allergier är nog beredda att testa mycket för att slippa
besvären de orsakar oss. Jag är ganska säker på att man när man väljer
produkter utan citronsyra per automatik också väljer bort många andra
tillsatser och det kan säkert ha flera positiva effekter.
Det är en balansgång att
hålla hygienen på en lagom nivå. Vi vill inte ge våra barn allergier men vi
vill heller inte utsätta dem för skadliga sjukdomar. Men en bra tumregel är att
fortsätta med god hygien, d.v.s. tvätta händerna efter toalettbesök och vid
hantering av rått kött och kyckling. Tvätta kroppen med duschtvål några gånger
i veckan och dammtorka, dammsuga och skura någon gång i veckan. Det är den
överdrivna hygienen som skapar en antibakteriell miljö. Undvik användning av
klorin och allt som det står antibakteriellt på, de förstör mer än de gör
nytta!
Via en av länkarna längst
ner på sidan kan du få tips om ersättningsprodukter om du vill testa att utesluta
citronsyra. Tillsatsen finns i allt från Yoggi till färdiga köttbullar och
saft. För att vara säker på att inte få i dig några mögelbiprodukter bör du
förutom E330 även undvika E331, E332, E333, E380 samt om det står citronsyra
utskrivet i innehållsförteckningen.
Samma sak gäller för
teorin angående den övriga kosthållningen, det är ett lätt experiment att
utföra hemma. Fyra veckor är en bra tidsperiod för kostomläggning. Men tänk på
att din kost kan bli bristfällig näringsmässigt om du utesluter många
näringskällor samtidigt, då kan du få andra hälsoproblem istället.
Förhoppningsvis forskas
det mer om sambandet mellan hygien, kost och allergier
för vissa allergier, bland annat pollen lär inte bli bättre.
Klimatförändringar och stigande temperaturer ökar halterna av pollen och kan
även förlänga säsongen vilket ger en högre totalmängd pollen varje år. Inget
att se fram emot direkt...
![]() |
Vackert men ack, så besvärande! |
Vill du läsa mer?
Här kan du ta del av hur en
kille blivit av med sina allergier genom att utesluta citronsyran samt få
hjälp med vilka produkter du kan använda som inte innehåller syran.
En artikel om
framställningen av citronsyra.
Livsmedelsverkets svar på
frågor om tillsatsen.
En artikel om hygienhypotesen.
Kommentarer
Skicka en kommentar