Fortsätt till huvudinnehåll

Allergins tidsålder


Hur kommer det sig egentligen att det är så vanligt att så många har någon form av allergi? I Sverige uppger 40 % att de har allergiska besvär, för 30 år sedan var det bara 20 % och antalet allergiska personer fortsätter att stiga. Och hur kommer det sig att folk i Indien och Gambia aldrig hört talas om allergi?


Vad är allergi? Jo, allergiska symtom får man när immunförsvaret inte vet vad som är bra eller dåligt för kroppen. Då börjar immunförsvaret bekämpa naturliga ämnen som om de vore farliga och sätter därför igång en försvarsreaktion i kroppen.


En del säger att det beror på att vi i ”I-länder” är överdrivet renliga och nitiska med antibakteriella medel. De hävdar att en låg men stadig dos av vanliga bakterier håller immunförsvaret aktivt och starkt. Man skulle kunna se det som att immunförsvaret behöver hålla sig aktivt och om det inte regelbundet kommer i kontakt med bakterier från smuts och vanliga bakteriella infektioner så letar det rätt på nya ämnen att reagera mot. Att utsättas för en varierad flora av vanliga bakterier under de första tre levnadsåren är alltså en förutsättning för att immunförsvaret ska utvecklas på bästa sätt.

Amishfolket i USA lever utan antibiotika, antibakteriella medel och vaccin, och har bara en tiondel så många allergiker som resten av USA. Man kan se samma ”Bondgårdseffekt” i Europa hos bönder som använder samma tekniker som för 30-50 år sedan.


Den osköna ingrediensen triclosan är en vanlig kemikalie i antibakteriella produkter, det gäller allt från handtvål till diskmedel och fläckborttagare. Den tar sig in i blodet via huden. De senaste fyra åren har studier visat att barn som utsätts för höga doser Triclosan (exakt vad som är en hög dos har jag inte lyckats utröna) oftare lider av hösnuva och matallergier. Om detta beror på Triclosans egen toxicitet eller om det är en följd av dess antibakteriella egenskaper vilket gör att barnet inte utsätts för bakterier i samma grad och därmed inte får samma chans att utveckla och stärka sitt immunförsvar är oklart. Triclosan är på väg att fasas ut från produkter på den svenska marknaden, men risken är att det, som så många andra kemikalier, bara ersätts med en ny, likvärdig kemikalie som ingen hunnit forska på.


En annan teori är att vår kosthållning gör oss känsligare för allergener. Socker, alkohol, mjöl och processad mat är irriterande för våra kroppar och sätter ner immunförsvaret.


Även förlossningen verkar spela roll. När man testat barn vid två års ålder är andelen allergiker fem gånger högre bland barn som fötts med kejsarsnitt jämfört med barn födda vaginalt. Detta tror man beror på att barnet utsätts för viktiga bakterier i förlossningskanalen.

En nyare teori är att tillsatsen Citronsyra (E330) verkar som en katalysator för allergiska reaktioner. Det dyker upp fler och fler artiklar och blogginlägg där allergiker berättar att de blivit av med sina symtom efter att ha uteslutit citronsyra ur sin kost. Men citronsyra kan väl inte vara farligt? Den kommer ju från citroner? NEJ, det är just det den inte gör. Självklart finns det citronsyra i citroner och andra frukter och bär, men den som används som tillsats i vår mat har tagits fram genom att man låter svartmögel äta av en sockerlösning. Under den processen blidas citronsyra. Sedan filtreras möglet bort och med hjälp av släckt kalk och svavelsyra kan man extrahera den rena citronsyran. Misstanken är då att citronsyran innehåller rester av mögelsporer eller mögelbiprodukter som sätter igång allergiska reaktioner. Mögel är väldigt allergiframkallande och speciellt farligt för astmatiker då de reagerar vid lägre halter än andra allergiker.

Kritiker menar att
 den framställda citronsyran 
testas och ska enligt tillverkarna vara ren. Dessutom argumenterar en del att citronsyra finns naturligt i våra kroppar, alltså kan den inte framkalla allergi. 

Naturlig citronsyra vs. industriellt framställd sådan.



Men den kritiken är inte mycket värd, det är inte är själva citronsyran som antas ge allergiska reaktioner utan mögelresterna, alltså spelar det ingen roll att citronsyra redan finns i kroppen. Dock finns inga studier än som visar att industriell citronsyra påverkar allergier. Renheten i citronsyran kan man också ifrågasätta. Normalt sett utgår liknande tester från vad ”friska” människor tolererar, därmed inte sagt att produkten är tillräckligt ren för att inte orsaka reaktioner hos personer med överkänslighet.


Personligen tror jag mycket på den första teorin, att vi har blivit för rädda för bakterier för vårt eget bästa. Jag tror också att vi påverkas av att leva i en tid då det inte finns utrymme för influensor och jobbiga förkylningar. Vi gör allt vi kan för att hålla oss och barnen friska för att slippa vabba, men det kanske faktiskt gör att vi blir sjukare i längden. Jag skulle lätt välja några dagars influensa varje år framför en livstid av allergiska och astmatiska besvär. Dessutom skulle jag vilja tillägga att min mamma levde efter mottot ”lite skit rensar magen” och vi var aldrig sjuka, inte värre än någon enstaka förkylning i alla fall!
Vi håller på att fasa ut överdrivna kemikalier här hemma och ersätta med naturliga rengöringsprodukter. Såpa till exempel är ju en himla bra grej att använda till nästan allt! Man behöver inte ha det smutsigt bara för att man inte använder antibakteriella produkter. Städa som vanligt men skippa starka kemikalier. Jag tror att ugnsrengöring, köks- och badrumssprayer påverkar oss på fler negativa sätt än att de tar kål på bakteriefloran i vår närhet. Om de dödar bakterier på ytor omkring oss vad gör de då i kroppen när vi andas in dem?


Teorin om citronsyran däremot hittar jag inte någon vetenskaplig grund för. Det låter inte otroligt, men artiklarna som just nu florerar på Facebook och andra bloggar verkar vara baserade på främst en killes erfarenheter som sen har fått stöd av ett par personer till. Det är tyvärr inte tillräckligt för att varken utesluta slump eller placebo. Det har skett en radikal förändring i vårt informationsflöde de senaste åren, på Facebook delas artiklar skrivna utan källkritik eller professionell insikt och läses av ofta lika oinsatta personer. Det gör att många artiklar med tillräckligt skrämmande eller sensationsväckande innehåll snabbt ses som fakta och har tagits in av hundratusentals personer. 

MEN, det sagt så är det helt ofarligt att utesluta citronsyra ur sin kost och rengöring (citronsyra finns förutom i ett extremt stort antal av våra dagligvaror även i många kroppsnära produkter, t.ex. Mildison som används mot eksem!) och när mina graviditets- och amningshormoner går ur kroppen kanske vi också testar en period utan citronsyra. Bara själva tanken på hur det framställs är ju riktigt äcklig och alla vi med allergier är nog beredda att testa mycket för att slippa besvären de orsakar oss. Jag är ganska säker på att man när man väljer produkter utan citronsyra per automatik också väljer bort många andra tillsatser och det kan säkert ha flera positiva effekter. 

Det är en balansgång att hålla hygienen på en lagom nivå. Vi vill inte ge våra barn allergier men vi vill heller inte utsätta dem för skadliga sjukdomar. Men en bra tumregel är att fortsätta med god hygien, d.v.s. tvätta händerna efter toalettbesök och vid hantering av rått kött och kyckling. Tvätta kroppen med duschtvål några gånger i veckan och dammtorka, dammsuga och skura någon gång i veckan. Det är den överdrivna hygienen som skapar en antibakteriell miljö. Undvik användning av klorin och allt som det står antibakteriellt på, de förstör mer än de gör nytta!

Via en av länkarna längst ner på sidan kan du få tips om ersättningsprodukter om du vill testa att utesluta citronsyra. Tillsatsen finns i allt från Yoggi till färdiga köttbullar och saft. För att vara säker på att inte få i dig några mögelbiprodukter bör du förutom E330 även undvika E331, E332, E333, E380 samt om det står citronsyra utskrivet i innehållsförteckningen.

Samma sak gäller för teorin angående den övriga kosthållningen, det är ett lätt experiment att utföra hemma. Fyra veckor är en bra tidsperiod för kostomläggning. Men tänk på att din kost kan bli bristfällig näringsmässigt om du utesluter många näringskällor samtidigt, då kan du få andra hälsoproblem istället.

Förhoppningsvis forskas det mer om sambandet mellan hygien, kost och allergier för vissa allergier, bland annat pollen lär inte bli bättre. Klimatförändringar och stigande temperaturer ökar halterna av pollen och kan även förlänga säsongen vilket ger en högre totalmängd pollen varje år. Inget att se fram emot direkt...
Vackert men ack, så besvärande!


Vill du läsa mer?

Här kan du ta del av hur en kille blivit av med sina allergier genom att utesluta citronsyran samt få hjälp med vilka produkter du kan använda som inte innehåller syran.

En artikel om framställningen av citronsyra.

Livsmedelsverkets svar på frågor om tillsatsen.

En artikel om hygienhypotesen.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof...

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla til...

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte be...