Fortsätt till huvudinnehåll

Giftfria preventivmetoder

Nu när jag är mitt uppe i en fas livet där mycket fokus hamnar på att undvika att mina barn får i sig hormonstörande ämnen känns det ju konstigt att högst medvetet och frivilligt själv stoppa i mig hormonstörare. För det är ju just det de är, p-pillren, p-stavarna, plåster, spiraler och allt vad det är.  De är ju gjorda för att störa vårt reproduktionssystem och det är vi ju egentligen glada för. Tyvärr känns det som att jag inte kommer hitta ett preventivmedel som inte innebär någon form av uppoffring. Så nu handlar frågan om ifall uppoffringen ska göras av mig, min man eller båda och om den ska innebära risk för depression, minskad sexlust, cancer, graviditet eller ”bara” vara omständligt och kräva ett visst engagemang varje dag.

Jag har svårt att hitta något som passar oss bland det som finns på marknaden idag men jag tänkte att jag, under tiden jag söker mer information, kan göra en liten sammanställning av några av de hormoninnehållande och hormonfria preventivmedel som finns att tillgå.

Utöver de direkta effekter preventivmedlen/ -metoderna har på kroppen så ska vi inte glömma att även miljön påverkas väldigt negativt av alla hormoner vi kissar ut. Bland annat stackars fiskar som blir androgyna och inte kan föröka sig.

Hormonfria alternativ:

Kondom –Barriärmetod som jag utgår ifrån att de flesta har koll på

Pessar –En barriär av silikon som sätts in inför varje samlag. Finns lite olika, vissa kan sitta i i 48h vilket används som ett argument för att pessar även uppmuntrar spontansex. Men eftersom det ska användas i kombination med en preventivgel som ska förvaras i kylskåp har jag lite svårt att se att det blir så spontant i slutändan. Plus i kanten är dock att den fungerar som barriär åt båda hållen och innebär att man inte behöver göra uppehåll i samlivet en vecka i månaden. Ligger på ungefär samma pris som receptbelagda p-piller. Tydligen är dagens pessar mycket lättare att få på plats än förra generationens. 85-98% säkerhet, det är mycket upp till användaren hur noggrann man är vid isättning.

P-dator –En kombinerad termometer/dator/väckarklocka. Den säger till dig varje morgon att ta tempen i munnen, sedan stämmer den av kroppstemperaturen mot ett minne av din cykel samt en databas av flera hundratusen cykler för att avgöra om fertil eller inte just den dagen. Grönt ljus –kör på, rött ljus –avstå sex eller använd barriärmetod. Den grundar sig på att man enbart är fertil 5-8 dagar i månaden. Ju längre datorn har mätt din cykel desto fler gröna dagar får du, alltså är den ”better safe than sorry” i början, det känns ju bra. Dock är den dyr i inköp med ett pris mellan 3-4000kr och kräver ett dagligt engagemang i form av temperaturkoll. 99-99,3% säkerhet.

Kopparspiral –Kopparjoner påverkar slemhinnan och sekretet i livmodern och gör det svårt för spermierna att komma fram. Till en början kändes det som den bästa metoden för mig eftersom jag föredrar preventivmedel som jag inte behöver ”komma ihåg”. Men rikliga blödningar och värre mensvärk är inte en risk jag vill ta. Sen finns det tydligen en uppfattning om att spiralen kan bidra med diverse symtom som man inte alltid kopplar till spiralen men som ändå kan ställa till det mycket i kroppen. Jag hittar inga vetenskapliga källor på denna ”kopparförgiftning” så jag lämnar det till den intresserade att googla och bilda sig en egen uppfattning. 99-99,3% säkerhet.


Temperaturmetoden/Billingsmetoden/Naturlig familjeplanering –Diverse preventiva metoder som inte kräver något hjälpmedel. Personligen tycker jag att det är svårt och har inte riktigt tålamod att lära mig tyda flytningar o.s.v. Jag tycker att säkra perioder är en bra metod om man kan tänka sig att ha ett (till) barn i en nära framtid eller om det skulle kännas okej om det ändå skulle bli en ”hoppsan”. Det finns appar idag där man kan föra in sina ”tydningar”, temperaturvärden eller vad annat det kan vara för att lättare hålla koll på var i cykeln man befinner sig. Bästa med den här metoden är att den är gratis! 80-98% säkerhet, beror på användarens skicklighet.

Slutsatsen jag drar är att ingen av de här metoderna känns klockrena men det räcker med en snabb titt på fass.se för att ändå välja bort de hormonfyllda preparaten som alla har en lång lista med biverkningar där mental ohälsa och cellförändringar är ständigt medverkande. 

Spontant är jag mest sugen på p-datorn, synd att den är så dyr! 

Fast när man ser de här små trollen kan man ju inte låta bli att längta efter fler
(tills det är kräk i soffan och målarfärg på väggarna...)



Kommentarer

  1. Egentligen kan FemCap användas utan gel eftersom den sitter så tätt mot tappen. Men självklart ökar säkerheten med preventivgel, som inte alls behöver vara i kylskåp utan förvaras i rumstemperatur, helst under 25 grader. Har du flera oöppnade tuber kan du ha dem i kylskåpet om de får plats.. Sen sätter du in pessaret med gelen och kan ha spontant sex inom 42 timmar. Du fyller på mer gel om ni haft samlag och vill ha ett samlag till. Och ni kan ha sex vilken dag som helst. Alltså ett spontant sexliv jämfört med kondom etc.

    Fast lär du dig att tolka ditt sekret från livmoderhalsen så vet du, som du skrev, alldeles gratis vilka dagar du är fertil. Det behövs ingen p-dator till det.
    Lätt att samla upp sekretet med FemCap dessutom så kan du följa förändringarna exakt. Enbart Billingsmetoden/ Sensiplan etc är enligt stora studier 99,7% säker.
    Väldigt roligt att du har insett vilken skillnad det är ur miljöperspektiv med hormonfritt och hormonstörande. När det gäller kopparspiral är det tyvärr så att många får besvär. Men inte lönsamt att forska på biverkningar... Vem skulle betala den studien?
    Men det finns väldigt många studier på hur Etinyl Estradiol EE2 påverkar levande organismers fruktsamhet. Även människors fruktsamhet sjunker allt mer.

    Väldigt gulliga barn för övrigt. Bra val av dem att skaffa miljömedvetna föräldrar! Heja er!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof...

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla til...

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte be...