När jag fyllde år fick jag en jättefin plånbok från Knowledge Cotton Apparel i present. I vegetabiliskt och ekologiskt garvat läder, sånt där som får oss giftnördar att börja dregla. Jag kan stolt meddela att inte ett enda kvitto har eller kommer att kilas in i sedelfacken av bomull.
Varför ska man fundera på sånt, kanske ni undrar? Jo, det är faktiskt så att majoriteten av alla kvittopapper för termoskrivare innehåller Bisfenol A (BPA). Inte nog med att vi på så vis nästan dagligen får hudkontakt med detta hormonstörande ämne, kvittona läcker även ut farligheter under tiden de förvaras i plånboken. Många kvitton och kölappar i Sverige innehåller upp emot 1,5 % BPA, 1000 gånger mer än vad som fanns i nappflaskor innan förbudet av BPA i barnprodukter infördes. En tiondel av detta återfinns i fodret på plånböcker. Så låt för allt i världen inte barnen leka med era gamla plånböcker! Köp hellre en ny, helst i bomull, som de får roa sig med. Skriv små låtsaskvitton för hand och lägg i om de roas av att plocka med dem.
|
Min fina plånbok. |
|
Den har allt jag behöver. Till och med mobilen får plats, men den är inte så giftfri så den får hålla sig därifrån. |
Men vad gör man av alla kvitton då? Jo, här ska ni få höra! Några smarta själar har kommit på en app för att man ska kunna förvara sina kvitton digitalt. Antalet butiker som erbjuder digitalt kvitto är fortfarande något begränsat, men jag har sett att både JC och Polarn o pyret gör reklam för appen. De kvitton man har från andra butiker tar man helt enkelt ett foto på som man sedan kan spara i appen och på så sätt ha alla kvitton på samma ställe. De skriver själva att man som kund har reklamationsrätt för en vara så länge man kan bevisa att man köpt den. Man behöver alltså inte ha det fysiska kvittot, ett foto eller en digital kopia duger alldeles utmärkt!
|
Smarta appen! |
Jag tänker ofta på de stackars butiksarbetarna som hanterar kvitton dagarna i ända utan handskar på, visst är det väl skönt att vi kan göra deras arbetsmiljö bättre samtidigt som vi skyddar oss och våra barn från hormonrubbningar? Förhoppningsvis kan ökad medvetenhet i frågan kombinerat med denna teknologiska innovation göra att vi slipper utsättas för bisfenoler i samband med våra inköp i framtiden!
Kommentarer
Skicka en kommentar