Jag hörde av mig till dem och frågade hur de har lyckats, många kommuner verkar tycka att det är en omöjlighet att ha råd med ens regeringens mål från 2010 på 25% ekomat.
Jag fick svar från Mikael Andersson, Köksmästare och en riktig eldsjäl i Vellinge Kommun.
Hur kommer det sig att ni (Vellinge kommun) valt att satsa på ekologisk mat?
-"Det började med att jag och två andra startade ett EKO projekt i Vellinge Kommun. Vi startade ett nätverk för skolornas kök där vi bland annat bjöd in Carina Wutzler (politiker) där hon märkte hur vi brann/brinner för vår miljö!
Kort därefter ställde kommunen krav på att skolköken skulle ha 50% EKO mat."
Är det dyrare med så hög andel ekologisk kost? Isf, hur har ni fått råd med det?
-"Visst är den ekologiska maten dyrare, man måste ändra sitt sätt att jobba.
Ett är att man måste minimera matsvinnet för att spara pengar. Ett annat är att jobba med vegetarisk kost minst en dag i veckan. Plus en del andra åtgärder".
Hur resonerar ni om ni behöver välja mellan ekologiskt och närproducerat?
-"EKO alltid då miljöskadan är större med besprutningen!"
Alla ekologiska mejeriprodukter innehåller inte lika mycket D-vitamin som konventionella eftersom man inte får vitaminberika ekologiska livsmedel i samma utsträckning, hur får man ihop det med krav på att servera en näringsrik kost?
-"Här får man kostplanera, använda de ekologiska livsmedel som faktiskt får D-vitaminberikas mer och övriga mindre för att få en bra balans i näringsämnen"
Alla ekologiska mejeriprodukter innehåller inte lika mycket D-vitamin som konventionella eftersom man inte får vitaminberika ekologiska livsmedel i samma utsträckning, hur får man ihop det med krav på att servera en näringsrik kost?
-"Här får man kostplanera, använda de ekologiska livsmedel som faktiskt får D-vitaminberikas mer och övriga mindre för att få en bra balans i näringsämnen"
Många förskolor som jag har besökt säger att det är svårt att få tag på ekologiska livsmedel. Bananer och mjölk går lätt men det händer ofta att leverantören inte har möjlighet att erbjuda fler ekologiska alternativ. Är det här något ni upplevt?
-"Jo det är inte så lätt att få tag i bra kött men om man planerar så fungerar det. Det gäller även att ha en plan-B om man inte får hem beställda varor, eller om råvarorna inte håller måttet men det har vi inte haft problem med."
Vad är ert bästa tips för att öka andelen ekologiskt på förskolor och skolor?
-"Utbildning, göra om överbliven mat, nätverka med kollegor, vara öppen för att ändra menyer på kort tid. Tro på det man gör för miljön."
"Tillsammans gör vi skillnad!"
Vill du läsa mer om schysst mat?
Den här veckan samarbetar jag med Sofia Alriksson som driver bloggen Den naturliga maten och Linda Florvik som står bakom instagramkontot Ekoklok.
Vi har en gemensam grund i att vilja lyfta naturlig och giftfri mat och den här veckan samlar vi alla våra inlägg under hashtaggen #matklokt både på bloggar, Instagram och Facebook.
Vi valde ordet matklokt för att frågan om hälsosam mat kan vara komplex och många faktorer ska vägas in. Det är inte alltid så lätt att bara välja en väg och hålla sig till den utan för att få i sig riktigt bra mat behöver man tänka matklokt. Väga en levande landsbygd mot importerad ekologisk mat, kultur och traditioner mot miljönytta och snabb njutning mot långsiktig hälsa. Det behöver inte vara svårt men det kräver eftertanke.
Linda är en begåvad fotograf som kombinerar vackra bilder med inspirerande tips för en ekologisk livsstil. Förutom Ekoklok har hon även kontona Ekoklok_food, Ekoklok_mini och Ekoklok_garden, där finns något för alla!
Sofia skriver om god, bra och klimatsmart mat lagad från grunden. Hon har bland annat gjort fantastiska filmer som lyfter lokalproducenter i Jönköpingstrakten, de är så sevärda! Här kan du titta på dem.
Vill du läsa mer om schysst mat?
Den här veckan samarbetar jag med Sofia Alriksson som driver bloggen Den naturliga maten och Linda Florvik som står bakom instagramkontot Ekoklok.
Vi har en gemensam grund i att vilja lyfta naturlig och giftfri mat och den här veckan samlar vi alla våra inlägg under hashtaggen #matklokt både på bloggar, Instagram och Facebook.
Vi valde ordet matklokt för att frågan om hälsosam mat kan vara komplex och många faktorer ska vägas in. Det är inte alltid så lätt att bara välja en väg och hålla sig till den utan för att få i sig riktigt bra mat behöver man tänka matklokt. Väga en levande landsbygd mot importerad ekologisk mat, kultur och traditioner mot miljönytta och snabb njutning mot långsiktig hälsa. Det behöver inte vara svårt men det kräver eftertanke.
Linda är en begåvad fotograf som kombinerar vackra bilder med inspirerande tips för en ekologisk livsstil. Förutom Ekoklok har hon även kontona Ekoklok_food, Ekoklok_mini och Ekoklok_garden, där finns något för alla!
Sofia skriver om god, bra och klimatsmart mat lagad från grunden. Hon har bland annat gjort fantastiska filmer som lyfter lokalproducenter i Jönköpingstrakten, de är så sevärda! Här kan du titta på dem.
Kommentarer
Skicka en kommentar