Jag har ätit enorma mängder socker sen jag blev tonåring. Ett halvkilo lösgodis om dagen var standard hela gymnasiet, när jag skaffade eget boende och började på högskolan blev det ännu värre, lägg till en daglig 200g chokladkaka på det. Sötat vitt bröd, fika, yoghurt och flingor fulla med socker räknade jag som mat och inte sötsaker men tittar man på innehållet är skillnaden inte alltid så stor.
Att jag gick upp i vikt av sockret förstod jag men det är inte förrän i vuxen ålder som jag ser hur sockret har mycket allvarligare följder än så.
-Ångest, jag känner oro i kroppen och får skuldkänslor utan anledning. Det känns som jag gjort något fel utan att veta om det, hjärnspöken som inte är att leka med.
-Humörsvängningar, jag kan gå från glad till vredesutbrott på en sekund, speciellt när mitt blodsocker är lågt och/eller min godisstund efter att barnen har somnat blir hotad.
-Trött, vill ta en tupplur varje dag, helst direkt efter att jag vaknat och sen en till på eftermiddagen vilket gör att jag har svårt att somna på kvällen.
-Glåmig, min hy försämras, rynkorna blir tydligare och jag tappar min friska lyster.
-Dålig aptit, att äta godis i tid och otid gör att jag varken har lust eller energi att laga riktig mat. Äter gärna godis till frukost, lunch, middag och alla snackstunder däremellan. Smaklökarna förändras och jag tycker plötsligt att halvfabrikat fulla med tillsatser är godare än riktig mat.
-Stress, jag blir mycket känsligare för stress, tappar perspektivet och har svårt att ta en sak i taget.
Utan socker är jag en mamma som inte får onödiga utbrott på mina barn, som orkar planera, laga och äta ordentlig mat. Jag är positiv och effektiv när jag arbetar och ser frisk, ung och kry ut! Dessutom får jag bättre självkänsla och blir helt ångestfri, bästa medicinen som finns!
Det är inte alltid lätt att sluta med sockret, speciellt inte när man har ett starkt beroende som jag. Om du som läser känner att det räcker med att inte köpa hem godis och äta regelbundna måltider är du troligtvis inte så känslig för socker och kan äta begränsat med socker utan att må dåligt eller tappa kontrollen.
Själv kan jag inte ens äta socker en gång i veckan utan att spendera halva nästa vecka med jobbiga abstinensbesvär. Jag behöver även begränsa intaget av tillsatt socker i maten vilket innebär att laga mat från grunden. Som tur är behöver det varken vara tidskrävande eller svårt att laga bra mat! Jag lär mig hela tiden om mina svaga punkter, vad som får mig att tappa kontrollen och jag klarar mig längre utan socker för varje gång jag försöker. Ibland slutar jag tvärt med socker, andra gånger trappar jag ner sockerintaget innan jag slutar helt. Det kan se ut t.ex. så här:
Mycket abstinens:
Dag 1-2: Obegränsat med mörk choklad (minst 70%)
Dag 2-7: Två rutor mörk choklad per kväll
Mindre abstinens:
Dag 1-7: Max två rutor mörk choklad tills en 100g chokladkaka är slut
I måndags började jag rensa ut sockret efter julhelgen och efter fem dagar var de värsta abstinensbesvären över men ibland kan det ta upp till två veckor innan det lugnar sig. Jag delar med mig av min resa mot en livsstil utan socker på mitt instagramkonto @good.enough.tess så vill du vara med och kanske testa själv också är du välkommen att dela erfarenheter där!
Att jag gick upp i vikt av sockret förstod jag men det är inte förrän i vuxen ålder som jag ser hur sockret har mycket allvarligare följder än så.
-Ångest, jag känner oro i kroppen och får skuldkänslor utan anledning. Det känns som jag gjort något fel utan att veta om det, hjärnspöken som inte är att leka med.
-Humörsvängningar, jag kan gå från glad till vredesutbrott på en sekund, speciellt när mitt blodsocker är lågt och/eller min godisstund efter att barnen har somnat blir hotad.
-Trött, vill ta en tupplur varje dag, helst direkt efter att jag vaknat och sen en till på eftermiddagen vilket gör att jag har svårt att somna på kvällen.
-Glåmig, min hy försämras, rynkorna blir tydligare och jag tappar min friska lyster.
-Dålig aptit, att äta godis i tid och otid gör att jag varken har lust eller energi att laga riktig mat. Äter gärna godis till frukost, lunch, middag och alla snackstunder däremellan. Smaklökarna förändras och jag tycker plötsligt att halvfabrikat fulla med tillsatser är godare än riktig mat.
-Stress, jag blir mycket känsligare för stress, tappar perspektivet och har svårt att ta en sak i taget.
Dadelbollar blir min typ av fika framöver |
Det är inte alltid lätt att sluta med sockret, speciellt inte när man har ett starkt beroende som jag. Om du som läser känner att det räcker med att inte köpa hem godis och äta regelbundna måltider är du troligtvis inte så känslig för socker och kan äta begränsat med socker utan att må dåligt eller tappa kontrollen.
När sockret är ute ur kroppen smakar det här minst lika gott! |
Mycket abstinens:
Dag 1-2: Obegränsat med mörk choklad (minst 70%)
Dag 2-7: Två rutor mörk choklad per kväll
Mindre abstinens:
Dag 1-7: Max två rutor mörk choklad tills en 100g chokladkaka är slut
I måndags började jag rensa ut sockret efter julhelgen och efter fem dagar var de värsta abstinensbesvären över men ibland kan det ta upp till två veckor innan det lugnar sig. Jag delar med mig av min resa mot en livsstil utan socker på mitt instagramkonto @good.enough.tess så vill du vara med och kanske testa själv också är du välkommen att dela erfarenheter där!
Kommentarer
Skicka en kommentar