Fortsätt till huvudinnehåll

Med maten i fokus

Igår var så dagen för den efterlängtade Kemikaliekonferensen här, flera bra föreläsare som alla hade fokus på mat och vilka farliga kemikalier den kan innehålla. Generellt så tyckte jag att Ethel Forsberg (f.d. generaldirektör på Kemikalieinspektionen och författare till boken Makt plast gift & våra barn) och Annika Hanberg (toxikolog på Karolinska Institutet) gav en mycket allvarligare bild av de gifter som finns i  ämnen som kommer i kontakt med maten än vad Per-Ola Darnerud (toxikolog på Livsmedelsverket) gjorde. Det är väl iofs föga förvånande, jag tycker att Livsmedelsverket har för höga gränsvärden på många ämnen, inte tar tillräcklig hänsyn till barnens känslighet och verkar ha tagit på sig en roll som betryggare istället för att leverera faktamässiga råd som sätter människors hälsa i första rummet. 

Och visst är det väl skönt med ett tryggt och rådande verk som sköter tänkande och produktkontroller åt oss, tyvärr verkar de tro att vi inte kan hantera fakta. Att hela befolkningen skulle drabbas av panikattacker och lägga sig ner och dö om vi fick veta vilka hälsofaror som lurar i maten. Det finns grund att oroa sig men jag tror att många med mig hellre genomför de, både små och stora, förändringar som krävs än att gå omkring med skygglappar någon annan har satt på oss.

Ett exempel är att alla andra kemister och toxikologer som föreläste var överens om att teflonpannor bör bytas ut för att förhindra att hormonstörande ämnen läcker ut i kroppen. Men det här kan man läsa på Livsmedelsverkets hemsida:

"Det finns inget som tyder på att flagor som lossnar från materialet (teflon) vid sådan användning skulle innebära några hälsorisker."

Va??!! Livsmedelsverket behöver uppdateras, bli öppnare och lita på att vi klarar av att hantera sanningen. Att de även anammar försiktighetsprincipen i högre utsträckning än de gör idag känns som ett nödvändigt steg.



På en fullsatt kemikaliekonferens.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla till de

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte behöve