Igår var så dagen för den efterlängtade Kemikaliekonferensen här, flera bra föreläsare som alla hade fokus på mat och vilka farliga kemikalier den kan innehålla. Generellt så tyckte jag att Ethel Forsberg (f.d. generaldirektör på Kemikalieinspektionen och författare till boken Makt plast gift & våra barn) och Annika Hanberg (toxikolog på Karolinska Institutet) gav en mycket allvarligare bild av de gifter som finns i ämnen som kommer i kontakt med maten än vad Per-Ola Darnerud (toxikolog på Livsmedelsverket) gjorde. Det är väl iofs föga förvånande, jag tycker att Livsmedelsverket har för höga gränsvärden på många ämnen, inte tar tillräcklig hänsyn till barnens känslighet och verkar ha tagit på sig en roll som betryggare istället för att leverera faktamässiga råd som sätter människors hälsa i första rummet.
Och visst är det väl skönt med ett tryggt och rådande verk som sköter tänkande och produktkontroller åt oss, tyvärr verkar de tro att vi inte kan hantera fakta. Att hela befolkningen skulle drabbas av panikattacker och lägga sig ner och dö om vi fick veta vilka hälsofaror som lurar i maten. Det finns grund att oroa sig men jag tror att många med mig hellre genomför de, både små och stora, förändringar som krävs än att gå omkring med skygglappar någon annan har satt på oss.
Ett exempel är att alla andra kemister och toxikologer som föreläste var överens om att teflonpannor bör bytas ut för att förhindra att hormonstörande ämnen läcker ut i kroppen. Men det här kan man läsa på Livsmedelsverkets hemsida:
"Det finns inget som tyder på att flagor som lossnar från materialet (teflon) vid sådan användning skulle innebära några hälsorisker."
Va??!! Livsmedelsverket behöver uppdateras, bli öppnare och lita på att vi klarar av att hantera sanningen. Att de även anammar försiktighetsprincipen i högre utsträckning än de gör idag känns som ett nödvändigt steg.
Och visst är det väl skönt med ett tryggt och rådande verk som sköter tänkande och produktkontroller åt oss, tyvärr verkar de tro att vi inte kan hantera fakta. Att hela befolkningen skulle drabbas av panikattacker och lägga sig ner och dö om vi fick veta vilka hälsofaror som lurar i maten. Det finns grund att oroa sig men jag tror att många med mig hellre genomför de, både små och stora, förändringar som krävs än att gå omkring med skygglappar någon annan har satt på oss.
Ett exempel är att alla andra kemister och toxikologer som föreläste var överens om att teflonpannor bör bytas ut för att förhindra att hormonstörande ämnen läcker ut i kroppen. Men det här kan man läsa på Livsmedelsverkets hemsida:
"Det finns inget som tyder på att flagor som lossnar från materialet (teflon) vid sådan användning skulle innebära några hälsorisker."
Va??!! Livsmedelsverket behöver uppdateras, bli öppnare och lita på att vi klarar av att hantera sanningen. Att de även anammar försiktighetsprincipen i högre utsträckning än de gör idag känns som ett nödvändigt steg.
På en fullsatt kemikaliekonferens. |
Kommentarer
Skicka en kommentar