Fortsätt till huvudinnehåll

Giftminimering i hemmet -här börjar du!


-Lätta och billiga åtgärder för ett renare hem

Det är många som suckar och stönar av ångest inför informationen om vilka farliga kemikalier vi har omkring oss. Jag suckar och stönar av ångest. En liten stund, sen sätter jag mig ner och läser, läser och läser lite till. Förhoppningsvis är jag sedan lite klokare och vet ungefär i vilken ände jag ska börja. När man sen, som jag, har klickat på vartenda sökresultat och plöjt alla böcker på ”it-listan” inom giftminimering så står det ganska klart att forskare och sakkunniga återkommer till samma ämnen som har allra störst påverkan på kropp och miljö. Alla är inte intresserade av att ta sig igenom den enorma mängd information som finns tillgänglig och det är ju fullt naturligt. För er som är intresserade av summeringen följer här en liten guide om hur man reducerar mängden gifter i hemmet med fokus på barnen och kroppen. Även om allt och alla tillhör samma kretslopp har jag i det här fallet gett miljön en lägre prioritet än mina barns reproduktionsförmåga i de fall de inte är kompatibla.

Barnrummet:
-Ta ut all onödig elektronik (TV, musikspelare etc.) eller ställ in dem i skåp med dörrar. Innehåller flamskyddsmedel och ibland formaldehyd.
-Rensa ut kläder med stora plasttryck, särskilt de som känns kladdiga att ta på. Kan innehålla ftalater.
-Ersätt mjuka plastleksaker med leksaker i tyg, trä och naturgummi. Hårdplast är bättre än mjuk plast även om de inte är säkra kort, båda kan innehålla varierande mängd av ftalater och bisfenoler. Lego och Duplo (original) är dock bra!
-Rensa ut leksaker som innehåller batterier (låter/lyser). Risk för att de innehåller tungmetaller och flamskyddsmedel.

Köket:
Värme och plast som kommer i kontakt med mat är en dålig kombination. Farliga ämnen (ftalater, perfluorerade ämnen och bisfenoler) kan läcka ut i maten och tas upp genom mag- tarmkanalen.
-Byt ut köksredskap i plast, börja med stekspaden, vispen och durkslaget som i högre grad riskerar att bli rejält upphettad vid matlagning. Använd trä eller rostfritt.
-Värm aldrig mat i matlådor av plast, eftersom maten ofta är varm när man lägger ner den i lådan skulle jag dock rekommendera att man byter ut plastlådorna mot liknande i glas eller rostfritt.
-Skaffa en nappflaska i glas eller rostfritt.


Och glöm inte dammsuga/dammtorka! Många ämnen som läcker från sakerna vi har hemma lägger sig i dammet på golvet där våra små kryper omkring.

Jag har valt att kalla den här bloggen Good enough Tess, både för att påminna mig själv och visa andra att det räcker att göra gott nog. Det är lätt att bli frenetisk och ibland känns alla kemikalier så skrämmande att man helst skulle vilja slänga ut varenda liten pinal i huset och börja om på nytt, helt "giftfritt" och underbart. Men kom ihåg att de flesta av de här ämnen inte är akut giftiga, speciellt inte i den dos som förekommer i hushållsprodukter. Det vi måste förhindra är att vi, och framför allt barnen, fortsätter bombarderas om och om igen med högre halter än vad kroppen hinner ta om hand. Alla förändringar gör det lite bättre, så börja där det känns skönt och görbart för dig. När du har sorterat ut det värsta så har du gjort tillräckligt, sen får intresset styra om du fortsätter eller börjar fokusera på något annat område. 

Vill du göra mer kan du läsa fortsättningen här.



Det är inte alltid lätt, men oftast blir det rätt!
(10kr/st på CityGross just nu, pincetten höll inte att diska)

Kommentarer

  1. Bra tips och trevlig blogg! Jag gillar din inställning med "good enough" som är ett bra sätt att förhålla sig och göra så rätt man kan utan att få ångest.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ekolisa! Ja, för oss har det varit den enda vägen. Vilket spännande projekt du verkar vara med i då, ska bli spännande att följa.

      Radera
  2. Tack för en superbra blogg. <3 Håller med gillar din inställning. Också bytt ut i små steg. Började med sminket och sen fortsätt på annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad glad jag blir! Att sakta men säkert ta ett steg i taget med giftminimeringen vinner i längden, det tror jag starkt på :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Blek håret med kanel!

Visste ni att hårfärg har en rekommenderad åldersgräns på 16 år? Det är inte ovanligt att hitta både den ena och andra skadliga kemikalien i hårfärg, oavsett om du färgar hemma eller hos frisören. Det har börjat komma lite ammoniak-fria färger men frågan är vad de innehåller istället. Tyvärr kan man ju inte bara ta bort en funktionell kemikalie, utan den behöver ju ersättas med något som har likvärdig roll i produkten. En snabb googling visar att det kanske inte räcker med att byta ut ammoniak, men både frisörer och hemmafärgare har gått på kampanjen och känner sig trygga med de här nya färgerna. Om ni orkar med en liten rant så blev jag precis tokig av en text hos Läkemedelsverket , där de skriver att man inte bedömer att det finns någon risk för gravida eller ammande, trots att det saknas tillräckligt med studier i frågan. Detta för att man bedömer upptaget som "mycket litet", vilket är tvärtemot vad den första artikeln jag länkade till säger. Den som känner mig vet iof...

No poo -Ge ditt hår livet tillbaka!

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är nog många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten.  Jag har även skrivit en sammanfattning på olika sätt att minska kemikalierna i håret på Kemikalieklokbloggen. Bland annat ett grymt recept på äggtvätt! Mitt hår blev lockigt när jag slutade med vanliga hårprodukter Använder du vardagsmakeup och tvättar händerna utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hudprodukter och kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande. Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt så jag tänkte berätta om två inte så hälsofarliga kemikalier som ändå påverkar oss alla til...

Tvätta svinhårsborste till nyskick i 5 enkla steg

När man använder sig av no poo-metoder är en svinhårsborste en viktig del av rutinen. Äkta svinhår kan nämligen suga åt sig av hårets fett/olja (sebum) och fördela det över längderna där det behövs. Får man in en bra rutin kan håret självt återfukta topparna och samtidigt minska produktionen av fett för att förhindra fet hårbotten. Resultatet blir ett glansigt, mjukt och välmående hår. Omställningen kan dock ta ett tag så ha tålamod. Vill du läsa mer om no poo-rutiner och -produkter kan du läsa mitt inlägg om att Ge håret livet tillbaka . Eftersom borsten suger åt sig sebum är det viktigt att rengöra den regelbundet för att den inte ska flytta runt gammalt sebum i håret. Här är hela processen i fem enkla steg: 1. Rengör borsten från löst hår och damm. Pilla bort så mycket smuts du kan, en vanlig kam kan hjälpa.  2. Gör ditt eget rengöringsmedel av hett vatten och någon matsked honung. Rör om tills all honung är upplöst. Häll vätskan i ett fat med kant så att du inte be...